Antik Karia Bölgesi’ndeki Atkı Taşlı Kuru Yığma Duvarların Yapısal Karakteristiği ve Hasar Durumu Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Proje Numarası2016IYTE63
Destekleyen KuruluşBAP B
Proje YöneticisiDoç.Dr. Mine TURAN
AraştırmacıAr.Gör. Funda UYGUN
Proje Bütçesi3500 TL
Proje Dönemi01.10.2016 – 01.10.2017

Son yıllarda doğal afetlerin, özellikle depremlerin, taşınmaz kültür varlıkları üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla riske hazırlık konuları önem kazanmıştır. Fakat depreme hazırlık konuları sadece bugün değil, antik dönemlerden bu yana yapıların korunması için önemli konular olmuştur. Antik dönemlerde, depremin yapılar üzerindeki etkisini azaltmak için çok sayıda teknik ve malzeme geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu yapım tekniklerinin belgelenmesi ve analiz edilmesi, depreme karşı alınan bu önlemlerin avantaj ve dezavantajlarının belirlenmesi için gereklidir. Literatürde antik yığma yapıların morfolojik ve strüktürel özellikleri ile ilgili çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Fakat harçsız antik yığma yapılarda yanal yüklere karşı alınmış önlemlerin değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sayısı sınırlıdır. Deneysel çalışmalarda daha çok bir bağlama tekniği kullanılmayan kuru duvarlar üzerinde yoğunlaşılmış olup, atkı taşlı çift cidarlı yığma yapılara yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, Batı Anadolu’nun Karia Bölgesi’nde atkı taşlı harçsız yığma kule yapılarında atkı taşlarının sismik hareketlere karşı sağladığı avantajları belirlemek amacıyla yapım sistemleri ve yapısal hasarları arasındaki ilişkiyi sadece gözleme dayanarak değil, fotogrametrik belgeleme yöntemi yardımı ile değerlendirmektir.

Çalışmanın yöntemi ön araştırma ve detaylı belgeleme olarak iki ana başlıkta ele alınacaktır. İlk aşamada literatür araştırması ile Karia Bölgesi’nde çalışılacak kule yapıları belirlenecektir. Bu kule yapıları için envanter hazırlanacaktır. İkinci aşamada ise bu kule yapıları arasından özgün özelliklerini kaybetmemiş olan yapıların yapım sistemlerini ve yapısal hasarlarını belgelemek amacıyla Tgi3D SU fotogrametrik yazılımı ile detaylı belgeleme yapılacaktır. Yapım sistemi ve yapısal hasarlar arasındaki ilişki değerlendirilecektir. Sonuç olarak, Karia Bölgesi’ndeki antik kule yapılarında kullanılan atkı taşlarının sayı, konum ve boyut gibi özellikleri ile bu yapıların strüktürel hasarları arasındaki ilişki ortaya konacaktır.