Tarihçe

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü (eski adıyla Mimari Restorasyon Bölümü) 1994 yılında kurulmuştur. Bölümün amacı, tarihi yapıların korunması konusunda eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerini disiplinlerarası bir yaklaşım ile sürdürmektir. Bölümümüzde, tarihi yapı malzemelerinin analizi ve korunmasına yönelik araştırmaların yapılacağı Malzeme Koruma Laboratuvarı kurulmuştur. Tarihi yapıların belgelenmesine yönelik donanım, Mimarlık Fakültesi bünyesindeki Merkezi Topoğrafya ve Ölçme Bilgisi Laboratuvarı’ndan sağlanmaktadır.

Bölüm, 2001 yılında mimarlara, 2009 yılında inşaat mühendislerine, 2012 yılında kimya bölümü mezunlarına ve 2014 yılında şehir ve bölge planlama mezunlarına yönelik yüksek lisans eğitimine başlamıştır.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü tezli yüksek lisans eğitim 35 kredilik ders saati ve yüksek lisans tezinden oluşmaktadır. Bölüm, 2011-2012 Güz döneminden itibaren tezsiz yüksek lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Tezsiz yüksek lisans eğitimi minimum 11 ders ve 41 kredilik ders saatinden oluşmaktadır. 

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü 2012 bahar döneminden itibaren Mimarlık ve Mimari Restorasyon bölümleri mezunlarına doktora eğitimi vermeye başlamıştır. 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren de şehir ve bölge planlama mezunlarına yönelik doktora eğitimlerine başlamıştır.

 

IMG_2065