IRES: Koruma Mühendisliğinde ABD-Türkiye Araştırma İş Birliği, Ulusal Bilim Vakfı, ABD

Proje Numarası 1559540
Destekleyen Kuruluş National Science Foundation
Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ece ERDOĞMUŞ (Yürütücü)

Dr. Tareq Daher (Koordinatör)

Yürütücü Kurum Nebraska -Lincoln Üniversitesi Mimari Mühendislik ve İnşaat Bölümü

Araştırmacı Prof. Dr. Mine TURAN

Doç. Dr. Engin Aktaş

Joshua Freedland

Michael Schuller

Araştırmacı Kurum Wiss, Janney, Elstner Associates, Inc.

Atkinson-Noland & Associates

İYTE İnşaat Mühendisliği ile Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümleri

Proje Bütçesi 249.888 $
Proje Dönemi 2018 – 2021
Tarihi yapıların sağlıklaştırılması önemli bir araştırma alanıdır. Amerika Birleşik Devletlerinde yaşlanan yapıların sayısı hızla artmaktadır. Önümüzdeki yıllarda tarihi yapıların korunması konusunda çalışacak işgücüne olan ihtiyaç daha da artmış olacaktır. Bu projenin amacı tarihi yapı korumanın mühendislik boyutunda uzmanlaşmış kadroların, küresel bir bilinçle yetişmesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda University of Nebraska-Lincoln’den Dr. Erdoğmuş İYTE ile eşgüdümlü bir çalışma gerçekleştirecektir. Bu üç yıllık çalışma programı kapsamında her yıl dokuz Amerikalı öğrenci yaz aylarında yedi hafta süreyle Türkiye’yede çalışacaklardır. Katılımcı öğrencilerin en az %50siaz temsil edilen gruplardan seçilecekitr. Türk danışmanlar İYTE’den Dr. Engin Aktaş ve Dr. Mine Turan’dır. İnşaat Mühendisliği ile Kültür Varlıkalrını Koruma ve Onarım Bölümlerindendirler. Bu kapsamda çeşitli tarihi alanlarda ve İYTE’deki laboratuvarlarda çalışmalar gerçekleştirilecektir. Deneyimli hocalarımızın danışmanlığındaki Amarikalı öğrencilerin, anlamlı ve kapsamlı araştırma deneyimi kazanması beklenilmektedir. Bu üç yıllık Amerika Birleşik Devletleri – Türkiye IRES programı, Amerikalı lisans ve lisansüstü öğrencilerinin, inşaat mühendisliği ve koruma konularının kesişimindeki üç konuya odaklanmalarını sağlayacaktır: 1) Tarihi yapıların ve malzemelerin müdahale öncesi değerlendirilmesinde mühendislik – koruma eşgüdümü, 2) Tarihi yapı güçlendirme için eskiyle uyumlu malzemelerin geliştirilmesinde mühendislik – koruma eşgüdümü, 3) Yapıların yıkılmaya karşı güvenliği konusunda müdahale sonrası değerlendirme ve risk analizi. Her bir temada, IRES öğrencileri özelleşmiş projeler ve işler yürüteceklerdir. a) Karmaşık tarihi alanların tahribatsız değerlendirilmesi, yapı elemanlarının iç tahribat düzeyleri ile görsel analizinin ilişkilendirilmesi, bu kapsamda bir puanlama ve geri besleme sistemi oluşturulması. Bu sayede nitelikli yapısal modeller oluşturulabilecek ve koruma müdahalesi tasarlanabilecektir. b) Farklı kaynaklardan sağlanacak modern çimentonun kimyasal ve mekanik özelliklerinin araştırılması; aşırı ısı, tuzlu su, donma-erime döngüsü gibi koşullar altında söz konusu çimento malzemenin tarihi yapı taşları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi. c) İstatistiki değerlendirme ve hassasiyet analizleriyle güvenlik sınırlarının tarihi yapılar için tanımlanması ve karar alma algoritması geliştirilmesi. Müdahale yönünde ya da müdahaleye karşı yönde kararların oluşturulabilmesi. Tarihi yapıyı yıpratıcı nitelikteki müdahalelerin en alt düzeyde tutulmasının güvence altına alınması. Bu çalışma the IRES program of NSF Office of International Science and Engineering tarafından desteklenmektedir.