İzmir, Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Restorasyon Projesi ve Uygulama Danışmanlığı

İşveren

İzmir Valiliği
Koordinatör                  Prof.Dr. Ahmet EYÜCE
Sorumlular                     Doç.Dr. Başak İPEKOĞLU, Öğr.Gör.Dr. Mine HAMAMCIOĞLU
Yardımcılar                    Deniz GÜNER, İlker ÖZDEL, Ebru KANDİLCİ, İsmet KÖSEOĞLU,Neşe KÖSE, Çiçek AKTUNA
Müteahhit                     Yapı Merkezi
Strüktürel Danışmanlık İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Proje Dönemi                Nisan – Ekim 1997
mithate Geç 19.yüzyılda Osmanlı Modernleşmesi’nin ürünleri olan eğitim binalarının önemli bir örneği de Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesidir. Bu tarihi anıt 31 Mart 1997’de çıkan bir yangın sonucunda önemli oranda tahrib olmuştur. Yapı, 1891’den başlayarak yangın gününe kadar eğitim amaçlı olarak kullanılmıştır. Yerel yönetim yapının Ekim 1997’de eğitime yeniden açılmasına karar vermiştir.
Yangında Genel Görünüm
(Yeni Asır Gazetesi Diapozitif Arşivi, 31 Mart 1997
 )
mitpayan Projenin temel yaklaşımı özgün özellikleri korumak, yangın hasarlarını gidermek ve çağdaş kullanım için gerekli müdahaleleri gerçekleştirmek olmuştur. Yangın üst katta önemli oranda hasara neden olmuş, ahşap makaslı çatı tümüyle yitirilmiştir

General View during the Fire
(Yeni Asır Newspaper Diapositive Archives, March 31st ,1997)
mitintr
Öncelikle strüktürel müdahaleler gerçekleştirlmiş, daha sonra çatı özgün biçiminde yeniden inşa edilmiştir. Yangın ve ıslanma nedeniyle bozulan sıvalar uygun bileşimlerde yenilenmiştir. Kapı ve pencere doğramaları ahşap olarak yeniden yapılmıştır.  Bezemeli tavanlar onarılmış, giriş cephesi temizlenmiş ve kısmi tamamlamalar yapılmıştır.
Restorasyon sonrası şeref merdiveninin görünümü
(İYTE Mimarlık Fakültesi Fotoğraf Arşivi)
mitbahce
Sonuç olarak, yapının batısındaki ek yapılar kaldırılarak yapı meydana çıkarılmıştır. Burası gerekli dış mekan mobilyasıyla açık alan olarak düzenlenmiştir.
Restorasyon sonrası Binanın ve avlunun batıdan görünümü
(İYTE Mimarlık Fakültesi Fotoğraf Arşivi)
İlgili Kaynaklar

İpekoğlu, B. and Hamamcıoğlu, M., 1998.  “İzmir Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Binasının Tanıtılması, Değerlendirilmesi ve Restorasyonu”, Research Prepared for Publication, İzmir.

İpekoğlu, B. and Hamamcıoğlu, M., 1998. “İzmir Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi Binasının Tanıtımı, Yangın Sonrası Durumu ve Onarım Kararları”, Ege Mimarlık, No: 26, 2/1998, pp.14-19.

İpekoğlu, B. and Hamamcıoğlu, M., 1998. “Yangından Sonra … Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi”, Arredamento Dekorasyon, No: 100, pp. 96-100.

İpekoğlu, B. and Hamamcıoğlu, M., 1997. “İzmir’in Önemli Simge Yapısı, Teknik Eğitimin Asırlık Kurumu: Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi”, Art Decor, Temmuz-Ağustos 1997, No: 52-53, pp. 82-88.