120 Yıllık Tarih Canlandırılacak

Konak Belediyesi, Oteller Sokağı’ndaki Nebahat Tabat Yetiştirme Yurdu binası restorasyonuna başladı.

Konak Belediyesi, Oteller Sokağı’nda bulunan “Nebahat Tabat Yetiştirme Yurdu” binasını, Toplum ve Kültür Merkezi olarak kullanılmak üzere restore ediyor. 32 yıldır atıl durumda olan bina, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun mülkiyetinde yıllarca yurt binası olarak hizmet verdi. Yapı, bu çalışma sonucunda tarihi dokusuna kavuşturulacak.

Bana nasip oldu
Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, kentin en gözde mekanlarından biri olmasına rağmen, yerli ve yabancı turistlerin Oteller Sokağı’na uğramadığını ifade etti. Binanın bahçesinde, merkezde eğitim alacak kursiyerlerin elişi ürünlerini sergileyeceklerini kaydeden Başkan Tunçağ, “ÇEKÜL Vakfı gönüllüsüyken, bu binanın kurtarılmasını istiyordum. Binayı kurtarmak, belediye başkanlığımda bana nasip oldu” dedi.

Protokol imzalandı
Konak Belediyesi’nce hazırlanan restorasyon projesi, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanınca, restorasyon çalışmalarına başlandı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Konak Belediyesi arasında binanın kullanımı için protokol imzaladı. Protokole göre Konak Belediyesi’nin binayı 10 yıllığına, Toplum ve Kültür Merkezi olarak kullanmasına izin verildi. Binanın orjinalliği korunarak yapılacak çalışma, 9 ayda tamamlanacak.
Binanın 200 metrekarelik bahçesinde açılacak kurslardan yüzlere kadın ve çocuk yararlanacak. Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, “El emeği, göz nuru eserler burada sergilenecek. Doğal olarak turist de buraları gezecek” diye konuştu.

Eser, 19. yüzyıldan
Önceleri konut amaçlı hizmet veren bina, mülkiyet sahibi Nebahat Tabak tarafından yurt olarak kullanılma şartıyla 1967 yılında Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağışlandı. 19. Yüzyıl Rum Mimarisi ile iki katlı olarak inşa edilen bina, kurum tarafından, yurt amaçlı kullanmaktan vazgeçince, kaderine terk edildi. Cumbası ile dikkat çeken, yıpranmışlığına rağmen mimari güzelliğini koruyan bina, 1973’den beri kullanılmıyor. 1979’da tescillenmesine rağmen, restorasyonu bugüne kadar yapılmamıştı.

Haberin Linki.